Elkészítés: A tészta hozzávalóit a tojássárga kivételével összemorzsoljuk az ujjaink hegyével, beletesszük a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk az egészet. Ha nem áll össze, tehetünk hozzá 1 kanál tejfölt is. Gyorsan dolgozzunk, ne olvadjon meg a vaj. Fóliába csomagolva hűtőszekrényben pár órát pihentetjük.
Vékonyra kinyújtjuk, kiszúrjuk különböző formákkal, és forró sütőben pár perc alatt vilagosra sütjük. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg.
A fehércsokit gőz fölött felolvasztjuk, diónyi vajat és 2 kanál tejszínt teszünk bele, felét ételfestékkel színezzük. A csokit is felolvasztjuk, ide is teszünk vajat és tejszínt.
A kekszek tetejét megkenjük a csokimázakkal, cukorgyönggyel díszítjük, ha megszáradtak, a cukor dekortollal rajzolunk rájuk.
Diós és szilvalekváros Hókifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy margarin
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 kk. cukor
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
Töltelék:
20 dkg darált dió
3 dkg mazsola
10 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
kevés víz
keksz vagy zsemlemorzsa
20 dkg szilvalekvár
vaníliás porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom a cukros, langyos tejben. A lisztet elmorzsolom a vajjal vagy margarinnal, hozzáadom a cukrokat, majd az élesztővel összegyúrom. A tésztát jól kidolgozom és letakarva egy órán át pihentetem a gyúródeszkán.
Elkészítem a diótölteléket. A cukorból kevés vízzel szirupot főzök, hozzáteszem a darált diót, a megmosott mazsolát, a citromhéjat, vaníliás cukrot és együtt jól összefőzöm. Ezután teszek bele pár kanál keksz, vagy zsemlemorzsát, ez felszívja nedvességet és jó sűrű lesz a töltelék mire kihűl.
A tésztát kinyújtom, fánkszaggatóval köröket szúrok ki belőle, amit megtöltök felváltva szilvalekvárral és diótöltelékkel, majd kettéhajtom és kifli alakúra igazítom. Tepsibe rakom a kifliket és közepes hőmérsékleten sütöm. Még forrón vaníliás porcukorba forgatom és jól meg is szórom vele.